Ispovest Nadice Janjić Jović pravne zastupnice JKP “Komrad”-Rad po zakonu sam platila udaljenjem sa posla i mobingom direktora Dimitrijevića nada mnom

Nadica Janjić Jović, diplomirana pravnica iz Vranja, jedna je od najambicioznijih statutarnih pravnih zastupnika među kolegama u javnim preduzećima, jer je na tom položaju bila čak tri i po decenije, ili do suspenzije i podnošenje Krivične prijave od strane Zorana Dimitrijevića(SPS,SNS), direktora JKP “Komrad”. Da li je Dimitrijević želeo da nezakonito otpiše veći deo duga koji HK „Jumko“ ima prema „Komradu“, vrši mobing nad pravnom zastupnicom ili je Janjić Jović samo paravan kako bi angažovao čak troje advokata da zastupaju “Komrad” na sudu, uskoro će se znati.

 Nadica Janjić Jović  zastupala je preduzeće pred sudovima i drugim organima, pisala žalbe, odgovore nadtužbe, podneske i samostalno potpisivala bez bilo kakvih ograničenja od strane direktora Zorana Dimitrijevića. Potpisivala je naloge za prenos sredstava za isplate zarade i plaćanje računa dobavljačima. Bila je stalni predsednik komisije u svim javnim nabavkama. Radila je po zakonu, što je gradskoj vlasti  od 2016. godine počelo da smeta. Agonija u kojoj je četiri godine, prvenstveno je vezana za dug HK “Jumko”, prema JKP “Komrad”.

 

Nadica je znala da “Komrad” potražuje od “Jumka” dug u iznosu od  59.773.734,50 dinara.  “Jumko” je  bio u stečajnom postupku i izrađen je Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR):

“U “Komrad” je stiglo rešenje Privrednog suda u Leskovcu  St. 26/2019 kojim je obustavljen stečajni postupak protiv izvesnog dužnika “Jumka”  u stečaju i usvojen plan reorganizacije od 2017. godine do 30.avgusta 2019. Reč je o rešenju sa rokom  žalbe od 8 dana.  Nalazilo se je u predmetu br.St.27/2018 koje je takodje bilo ukinuto od strane Privrednog apelacionog suda (PAS) u Beogradu po žalbama izvršnih poverilaca među kojima je bio i “Komrad”. Napominjem da je žalba “Komrada”na isto rešenje zajedno sa žalbama ostalih poverilaca usvojena i tako je ukinuto rešenje o stečaju”, objašnjava za Koaliciju za transparentnost juga Srbije (KTJS), Nadica Janjić Jović.

Kao poznatom poveriocu AD “Jumko” je februara 2018. godine  dostavio poziv kako bi “Komrad”  u roku od 15 dana na UPPR priznao potraživanje Komrada od oko 11 miliona i 200 hiljada dinara:

“U zakonskom roku iznela sam primedbe na UPPR kroz prijavu potraživanja u stečaju. Listu sa prilozima dostavila sam Privrednom sudu u Leskovcu 07.03.2018 godine. U to vreme je direktor “Komrada” bio Momir Stojilković koji mi je dostavio glasački listić od “Jumka”, a dobila sam i Odluku Nadzornog odbora, kojim se utvrđuje visina potraživanja u iznosu od 59.773.734,50 dinara”, kaže Nadica.

Ročište je održano u Privrednom sudu u Leskovcu:

“Glasala sam protiv UPPR, što znači da sam glasala za stečaj nad “Jumkom”, reči su Nadice Janjić Jović.

Privredni sud u Leskovcu doneo je rešenje kojim je odbačen  stečaj  a usvojen UPPR na 11 miliona i 200 hiljada dinara. Na ovo rešenje Nadica Janjić Jović je uložila žalbu  kod PAS-a, koji je ukinuo rešenje Privrednog suda u Leskovcu i bez održane rasprave:

“Nakon četvrte žalbe, Privredni sud u Leskovcu je doneo rešenje o ukidanju UPPR-a. Nisam ni slutila da je direktor Dimitrijević,  podneskom od 10. 09
2020. povukao žalbu koju sam ja podnela i to u celosti bez obrazloženja. O tome me naravno nije obavestio, ali sam se na sajtu suda informisala”, pojašnjava Nadica mutne radnje Dimitrijevića.

Kaže da je o tome odmah obavestila direktora Zorana Dimitrijevića i izvršnu direktorku Nelu Cvetković:

“Kroz razgovor sam utvrdila da je Dimitrijević povukao žalbu. Sve mi je bilo jasno. Zato nisam reagovala i nisam ni pitala zašto je Zoran Dimitrijević povukao žalbu”, kaže naša sagovornica.

UDALJENJE SA POSLA UZ KRIVIČNU PRIJAVU

Predmet St. 26/2019 je ožalben, ali ne zbog žalbe “Komrada” već zbog žalbi i drugih stečajnih
poverioca koji nisu bili zadvoljni utvrđenim potraživanjima u procesu:

Napominjem da sam radila isključivo po zakonu jer su rokovi prekluzivni a ja nisam propustila ni jedan rok ni za jednu pravnu radnju. Radila sam po zakonima ove države koji regulišu ovu materiju”, kaže Nadica Janjić Jović.

Ni slutila nije šta joj je priređeno nedugo zatim:

“Da je direktor Zoran Dimitrijević podneo Krivičnu prijavu protiv mene saznala sam kada mi je uručeno rešenje o udaljenju sa rada. Pozvana sam u kancelariju direktora, gde je bilo troje ljudi. On je tada otvorio belu fasciklu i iz nje izvadio rešenje o udaljenju rekavši mi:”Ti si od danas udaljena sa rada”. Zamolila sam da sednem jer sam bila u neverici. Grubo je izgovorio:”Ne, potpiši da si dobila rešenje. Ovde ti sve piše, pa čitaj”. Zahtevala sam da mi objasni šta sam uradila i zašto me nije u pisanoj formi obavestio. Tada je iz fascikle izvadio neki papir držeći ga čvrsto i cinično rekao:” Evo
protiv tebe su preduzete radnje u krivičnom predmetu”, priča uznemireno Nadica Janjić Jović.

Nadica je podnela tužbu za poništaj rešenja o udaljenju sa rada koje je glasilo na tri meseca. Početkom januara ove godine rešenje o udaljenju sa rada  produženo je do 10.07.2020. godine:

“Jedino znam da ništa na svoju ruku i bez znanja nadležnih nisam uradila. Smatram da je Dimitrijević iz straha ili interesa mene udaljio sa posla, ali nije
mi jasno kome sam toliko smetala, otkud tolika mržnja prema meni”?, pita se Nadica Janjić Jović.


Krivična prijava je samo instrument u rukama direktora Dimitrijevića kako bi prekinuo parnični postupak na njenu tužbu za razliku u zaradi (o čemu KTJS piše u nastavku teksta):

 

“Udaljio me je sa posla nezakonito 9. oktobra 2019. kada je bilo zakazano ročište, jer nije imao odgovore zašto mi novac nije isplaćen”, reči su Janjić Jović.

Da je Nadica nezakonito udaljena sa posla prepoznali su i radnici “Komrada”, koji su 13 dana nakon njene suspenzije podneli Krivičnu prijavu protiv Zorana Dimitrijevića, tada v.d. direktora  JKP “Komrad”.

Preduzeće se ne slaže sa povlačenjem žalbe, jer smatra da lice koje je povuklo žalbu, direktor Zoran Dimitrijević, nije legitimno da donosi takve odluke i nije dostavilo dokaze niti podnesak o povlačenju žalbe, što je obaveza shodno članu 79. Zakona o parničnom postupku, stoji između ostalog u Krivičnoj prijavi zaposlenih u “Komradu”.

OVAKO JE SVE POČELO

Elem, Nadica Janjić Jović, se “našla” u problemu još 2016. godine kada joj je smanjen lični dohodak. Odlučila je da podnese tužbu protiv JKP “Komrad”, kako bi joj bila isplaćena razlika u novcu u iznosu od 260.000 dinara. Dimitrijević je njenu tužbu, kako kaže Nadica shvatio lično:

“Direktor  Zoran Dimitrijević  me je pozvao da mu objasnim o kakvoj je to tužbi reč. Primetila sam da me nije slušao. Govorio je da su i drugi rukovodioci oštećeni na isti način a da nisu tužili preduzeće već da mora i njima da isplati razliku u plati ukoliko presuda bude u moju korist. Pokušala sam da objasnim da  se moj slučaj razlikuje od kolega, jer sam godinama obavljala iste ali i složenije poslove, te da i oni imaju pravo da podnesu tužbe po istom osnovu.  Podsetila sam ga da  sam obavljala iste i složenije  poslove od njih, kao i da po zakonu i kolege mogu tužiti preduzeće jer ih niko ne sprečava”, počinje priču Nadica Janjić Jović.

Doduše, kako objašnjava Nadica, kolege mogu tužiti Komrad za razliku u plati za period od avgusta 2016. do decembra iste godine:

“Moj slučaj oko razlike u plati  nije isti kao kod drugih rukovodilaca,  jer mi je direktor Dimitrijević pošto “mu se može” u dva navrata smanjivao visinu zarade. Oko toga je  konsultovao Nelu Cvetković (G17 plus, URS, SNS), izvršnu direktorku  JKP “Komrad”, i odlučili su da mi do 30. oktobra 2017. godine ne dostave anekse ugovora, pa zato tužbeni zahtev iznosi 260.000 dinara bez kamate, a odnosi se na period od 2016. godine do novembra 2017. godine”, pojašnjava Nadica.

Kako kaže Nadica Janjić Jović, psihičko maltretiranje od strane direktora Dimitrijevića nastavljeno je tako što joj je on rekao “da će ukoliko ne povuče tužbu biti u velikim problemima i da je neće gledati istim očima”:

“Predložila sam vansudsko poravnanje uz isplatu na 12 mesečnih rata bez kamate, ali on nije pristao. U tom momentu mu je u kancelariju došao prijatelj a on me je pred njim uz smešak pitao “I ovaj li ti je bio učenik”? Uhvatio me je za ruku i rekao da izadjem iz njegove kancelarije”, priseća se naša sagovornica.

Kako bi portal www.ktjs.rs  objavio i drugu stranu priče, uputio je mejl JKP “Komrad” u kome su predočena pitanja direktoru Zoranu Dimitrijeviću i njegovim saradnicima. U mejlu piše:

Screeanshot maila

Poštovani,

molimo Vas da u skladu sa  Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti,  odgovorite na sledeća pitanja:

1.   Zašto je JKP “Komrad” u Vranju privremeno suspendovalo pravnu zastupnicu sa mesta rukovodioca opštih i pravnih poslova i to u dva navrata?

2.   Koji se još sudski procesi odvijaju u Osnovnom sudu u Vranju a koji u Višem, a odnose se na pravnu zastupnicu “Komrada”?

3 Koliko pravnika i dipl. pravnika zapošljava “Komrad” i na kojim poslovima". 

 

U nadi da ćemo dobiti odgovore do četvrtka 25. juna u 12 časovca,srdačno Vas pozdravljamo

Portal www.ktjs.rs

 

Odgovore međutim nismo dobili.

 

Nadicu Janjić Jović očekuje ročište 6. oktobra ove godine, na kome bi trebalo da bude vraćena na posao. U međuvremenu će biti konstituisana nova-stara republička i gradska vlast. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon pobede na lokalnim i parlamentarnim izborima izjavio da će se pozabaviti smenama funkcionera iz redova naprednjaka. Treba li ova garnitura rukovodilaca da ostane na čelu JKP”Komrad” u Vranju,  ili će se trošiti pare poreskih obveznika na plaćanje troje advokata koji zastupaju “Komrad”? Da li su ljudi poput Nadice Janjić Jović zaslužili da dostojanstveno odu u zasluženu penziju ili će to što su radili više od 30 godina po zakonu morati da dokazuju na sudu? Ovo je samo jedan od ko zna koliko slučajeva gde je evidentan mobing i zloupotreba službenog položaja direktora i čitavog menadžmenta.

Radna biografija Nadice Janjić Jović

Nadica Janjić Jović, dipolmirana pravnica, rođena je  u Vranju 1958. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Skoplju 1981. godine, pre roka kao jedan od prvih studenata iz svoje generacije.

Neposredno po završetku studija počela je da radi u srednjoj Ekonomskoj školi u Vranju kao profesorka pravne grupe predmeta. Njeni  nekadašnji učenici danas su uspešni poslovni ljudi, poznati vranjski advokati, inspektori, i zaposleni u gradskim institucijama.

Nakon  toga karijeru nastavlja u gradskom pravobranilaštvu, a nedugo zatim započela je svoju karijeru u komunalnom preduzeću kao diplomirani pravnik i zastupnik.

Tadašnje komunalno preduzeće, sadašnje JKP „Komrad“ Vranje na čelu sa direktorima i Nadicom kao zamenikom direktora – sekretarom, izgradilo se u javno preduzeće za koje danas slovi za jedno od uspešnijih sa pozitivnim bilansom. Na istoj poziciji 35 godina bila je zamenik direktora u svim pravnim poslovima i u svim prometima usluga kao lice sa deponovanim potpisom u svim poslovnim bankama, kao rukovodilac i zakonski statutarni zastupnik preduzeća pred sudovima i ostalim gradskim i državnim republičkim institucijama.

Sa dolaskom i smenom direktora ostajala je na istoj poziciji kao stub preduzeća i simbol sigurnosti za zaposlene, sve do 2016. godine kada dolazi do smene u gradskoj vlasti a samim tim i partijsko postavljanje na visoke funkcije partijskih poslušnika.