Emila Spasojević predlog RCD za Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti


ROMSKI CENTAR ZA DEMOKRATIJU IZ BUJANOVCA JE JOŠ KRAJEM AVGUSTA OVE  GODINE UPUTIO POSLANIČKIM GRUPAMA NARODNE SKUPŠTINE INICIJATIVU ZA IZBOR POVERENIKA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI, KAO I PREDLOG KANDIDATKINJE ZA POVERENICU ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI KOJU JE PODRŽALO VIŠE OD 60  ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA

 SRBIJA I DALJE BEZ ZAŠTITNIKA ŽRTAVA DISKRIMINACIJE

Za ovu dužnost predložena Emila Spasojević, diplomirana pravnica iz Beograda

Mandat prethodnog poverenika za zaštitu ravnopravnosti istekao je 27. maja, što direktno utiče na izvršavanje zakonskih obaveza ove značajne institucije, koja, uz ostalo, obezbeđuje efikasnu i besplatnu zaštitu građanki i građana od diskriminacije.

Više od 60 organizacija za zaštitu ljudskih prava i značajan broj nezavisnih stručnjaka podržali su predlog Romskog centra za demokratiju iz Bujanovca da se za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti izabere Emila Spasojević, zaposlena u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti od 2011. godine.

Kandidatkinja je diplomirana pravnica, sa preko 15 godina rada u oblasti ljudskih prava i nediskriminacije, sa master diplomom iz oblasti radnog i socijalnog prava i nediskriminacije. Predlagači posebno ističu njenu stručnost, profesionalnost i istinsku posvećenost borbi za ljudska prava i ravnopravnost svih građana u našem društvu.

Emila Spasojević je koautor Zakona o zabrani diskriminacije, usvojenog 2009. godine, rukovodeći procesom  rada na zakonu do njegovog usvajanja. Poseduje bogato znanje i iskustvo iz svih oblasti rada institucije Poverenika. Postupala je po pritužbama građana, sarađivala sa domaćim i medjunarodnim institucijama i organizacijama civilnog društva, a posebno je posvećena edukaciji profesionalnih grupa i građana Republike Srbije u oblasti ljudskih prava i nediskriminacije. Autor je velikog broja relevantnih projekata i publikacija, predstavljala je Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i njegov rad na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim događajima.

Članica je stručne radne grupe Platforme za socijalna i ekonomska prava Saveta Evrope, Organizacije za ljudska prava Evropske unije i Evropske mreže tela za ravnopravnost, kao i domaćih stručnih i društvenih organizacija i tela, dobitnica nagrade Gramata Nacionalne akademije za javnu upravu za najboljeg predavača u 2018. godini.

Izbor novog poverenika, kao  važan zadatak, očekuje nove narodne poslanike. Sada su na potezu poslaničke grupe, koje su ovlašćene da upute predlog kandidata nadležnom Odboru za ustavna pitanja. Konačnu odluku o izboru donosi Narodna skupština.