Vranje: Za unapređenje energetske efikasnosti vrtića "Pčelica" 27,6 miliona dinara od Ministarstva rudarstva i inergetike

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisali su ugovor o finansiranju projekta rekonstrukcije i unapređenja energetske efikasnosti zgrade vrtića "Pčelica", vredan 27,6 miliona dinara.

U okviru ovog projekta, u Smederevskoj Palanci potpisani su ugovori i sa predstavnicima 38 jedinica lokalnih samouprava.

Ministarka Mihajlović istakla je da je cilj ovog projekta "pomoć i podrška jedinicama lokalnih samouprava da podignu energetsku efikasnost na viši nivo".

"U tom smislu, ovo je osmi put da se sastajemo za godinu dana i raspisujemo javne pozive u želji da unapredimo energetsku efikasnost, kako u javnim objektima, tako i u domaćinstvima. Vlada Srbije, zajedno sa jedinicama lokalnih samouprava, učestvuje u procesu zamene prozora, vrata, izolacije, kotlova, postavljanja solarnih panela, i to sa 50 odsto od ukupne vrednosti. S druge strane, u najavi energetske krize cilj nam je da odgovorno trošimo energiju kroz ovakve vrste programa. Na teritoriji Srbije u ovom procesu je učestvovalo oko 25.000 domaćinstava, a za ove namene izdvojeno je preko 2,7 milijardi dinara", rekla je ministarka.

Mihajlović je naglasila da je važno da država i lokalne samouprave zajednički učestvuju u ovom procesu i da se energija odgovorno koristi.

"Podaci govore da Srbija koristi četiri puta više energije da bi proizvela jednu jedinicu bruto društvenog proizvoda u odnosu na države Evropske unije (EU). Domaćinstva u Srbiji troše dva puta više energije po metru kvadratnom u odnosu na domaćinstva u EU. Ovaj projekat je pokrenut u cilju uštede energije i manjih računa za toplotnu energiju i struju. Takođe, cilj države je i čuvanje životne sredine i manje trošenje dragocene energije. Istraživanja pokazuju da u naredne tri godine bar 45 odsto domaćinstava u Srbiji može da učestvuje u ovom projektu i da se na taj način smanji potrošnja energije, što će predstavljati ogroman uspeh", zaključila je ministarka.

Gradonačelnik Milenković istakao je da je Vranje već treću godinu zaredom dobija sredstva od Ministarstva rudarstva i energetike za unapređenje energetske efikasnosti objekata od javnog značaja.

"Na ovom javnom pozivu dobilo 27,6 miliona dinara za rekonstrukciju i unapređenje energetske efikasnosti vrtića 'Pčelica'. Pre dve godine smo dobili sredstva za rekonstrukciju vrtića 'Bambi' u Vranjskoj Banji, a prošle godine vrtića 'Dečija Radost'.  Ako nastavimo ovom dinamikom, u naredne tri godine svi vrtići na teritoriji grada Vranja biće energetski unapređeni", rekao je Milenković.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.