Sedam meseci rekonstrukcije ulice Bore Stankovića- Investitori zadovoljni, građani sve nervozniji

Komunalnim programom Grada Vranja za 2020. godinu između ostalog prdviđena je rekonstrukcija najznačajnije, najfrekventnije i najzahtevnije ulice u gradu. Reč je o ulici Bore Stankovića, dužine 710 metara, od raskrsnice kod Gornje kasarne do kružnog toka kod Sabornog hrama “Svete Trojice”.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je 1. jula prošle godine izjavio da će krajem tog meseca početi radovi na rekonstrukciji ulice Bore Stankovića, jer su obavljene sve pripreme za ovu kapitalnu investiciju, vrednu nešto više od 205 miliona dinara. Rečeno je tada da je Ministarstvo privrede Republike Srbije javnu nabavku za rekonstrukciju ulice Bore Stankovića oglasilo 29. marta 2019. godine, a odluku o dodeli ugovora donelo krajem tog meseca.

“Grad Vranje, se za svoj deo obaveza kreditno zadužio kod Nemačke investicione banke (KfW) u iznosu od 80 miliona dinara, sa grejs periodom od godinu dana i kamatnom stopom od 2,15 %”, kaže za portal Kolalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) član gradskog veća za finansije Bojan Kostić.

Projektnu dokumentaciju  za rekonstrukciju ulice izradio je Institut CIP iz Beograda, za šta je izdvojeno 5 miliona 880 hiljada dinara. Za Nadzorni organ imenovano je JP Urbanizam za izgradnju Vranja, koji obavlja posao u iznosu od 3 miliona i 600 hiljada dinara, dok je glavni izvođač radova PTGP “Saba Belča” iz Preševa, vlasnika Sabahudina Etemija.  Do toga je došlo tako što je Komisija Ministarstva privrede Srbije na tenderu za glavnog izvođača radova prihvatila ponudu ovog  preševskog preduzeća u iznosu od 56 miliona 55 hiljada i 293 dinara.  Sa početkom prve faze radova kasnilo se u startu, dakle umesto da se sa rekonstrukcijom  ulice Bore Stankovića počne krajem jula, kako je gradonačelnik Milenković obećao, očigledno je negde “zapelo” pa su mašine izašle na teren početkom oktobra prošle godine.

Bojan Kostič, gradski većnik za finansije, dostavio je portalu Koalicija za transparentnost juga Srbije detaljan pregled troskova koji je prikazan  u  tabeli. Razlika u vrednosti je posledica pratećih troškova kontrole i nadzora.

Izgradnja vodovodne mreže L=2300m

65,001,600.00

Izgradnja kanalizacione mreže (Kfw) L=2900m u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KFW)

61,594,743.30

Izgradnja ulice u saranji sa Ministarstvom privrede (asvaltiranje i tk instalacije)

67,266,352.00

Izrada projektne dokumentacije

5,880,000.00

Strucni nadzor

3,600,000.00

Kontrolno ispitivanje geomehanike asvalta I betona

1,800,000.00

Usluge koordinatora za bezbednost

480,000.00

 UKUPNO

205,622,695.30

 

 

 PRVA FAZA RADOVA

 {gallery}g1{/gallery}

Rekonstrukcija se inače, odvija u više faza, a prva obuhvata potez od raskrsnice kod Gornje kasarne pa do raskrsnice ulica  Bore Stankovića,  Prvomajske i ulice Esperanto.  Radovi su trajali do početka marta ove godine, ili blizu 5 meseci. Ta deonica je u fazi pripreme za asfaltiranje i duga je 260 metara.

JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja vrši nadzor nad svim fazama izrade i nad svim radovima na rekonstrukciji, što podrazumeva nadzor nad: saobraćajnicom, Izmeštanju i zaštiti postojeće telekomunikacione infrastruktre – građevinski deo, vodovod, fekalne kanalizacije, atmosferske kanalizacije, rekonstrukciju niskonaponske nadzemne elektroenergetske mreže, izmeštanje i zaštitu postojeće telekomunikacione infrastrukture, zaštita na radu, kao i postavljanje saobraćajne signalizacije i opreme nakon i u toku izvođenja radova. O svim fazama radova podnose se izveštaji o ugrađenim materijalima, kvalitetu ugrađenih materijala, ispitivanjima, testiranjima, o atestima i svim aktivnostima koje su predviđene i propisane Zakonom o planiranju i izgradnji, podzakonskim aktima iz ove oblasti i posebno Odlukom o vršenju stručnog nadzora nad izvođenjem gradjevinskih radova. Za potrebe ovog projekta pored zaposlenih radnika našeg preduzeća angažovali smo i stručne saradnike sa strane sa odgovarajućim licencama za vršenje stručnog nadzora. Svakodnevno dobijamo izveštaje sa terena o izvršenom nadzoru kao i privremene situacije o izvršenim radovima.

Direktor JP Urbanizam za izgradnju grada, koje vrši nadzor radova na rekonstrukciji ulice Bore Stankovića, Branimir Stojančić,  kaže za KTJS,  da je u prvoj fazi  uključeno nekoliko izvođača:

“Radnici preduzeća “Saba Belča”, radili su na uklanjanju kocke, i asfalta, zatim su obavili tamponiranje i pošljunčavanje,  izradili kinete za instalacije i podstanice.  JKP “Komrad”, uklonilo je zelenilo, dok su radnici preduzeća “Jug Elektro”, obavili izmeštanje instalacija i postavili nove.  JP “Vodovod” u Vranju, angažovano je na uklanju i postavljanju  podzemenih  instalacija vezanih za vodovod, kanalizaciju i atmosfersku kanalizaciju. U ovaj posao angažovani su i Telekom i EPS”, pojašnjava Stojančić.

Ipak, stiče se utisak da je pet meseci dug period za izvođenje radova u okviru prve faze:

“Moram da Vas podsetim da su svi skoncentrisani na rokove koji su od strane projektanata postavljeni vezano za rekonstrukciju same ulice, a da se pritom zanemaruje činjenica, da pored ove ulice postojei još nekoliko izuzetno zahtevnih investicija u Gradu koje su predmet istih izvodjača radova i zahtevaju ozbiljno angažovanje i planiranje.  Svi oni pored svojih redovnih aktivnosti, angažovani  su i oko završetka Pozorišta “Bore Stanković“,  rekonstrukcije ulice Narodnog heroja, Gradskog parka, izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, pripremu terena za izgradnju novog Stop šopa u Vranju i redovnog komunalnog održavanja grada Vranja”, objašnjava Stojančić.

{gallery}g2{/gallery}

Druga faza radova na rekonstrukciji ulice BoreStankovića je počela marta meseca, dakle kada je proglašena pandemija zbog korona virusa, proglašeno vanredno stanje i uveden policijski čas:

“Ova faza ima samo jednu specifičnost koja se razlikuje od ostalih. Obuhvata rekonstrukciju, odnosno postavljanje novog mosta. Sve faze su identične i obuhvataju zemljane radove, izmeštanje i postavljanje svih instalacije, asfaltiranje. Rekonstrukcija kompletne ulice je identična, samo je podeljena u nekoliko faza da bi se koliko je to moguće,  život normalno odvijao”, kaže Branimir Stojančić direktor JP Urbanizam za izgradnju Vranja.

Iako se u jednom periodu, tokom marta, prekinulo sa radovima, Stojančić kaže da to nema veze sa Covidom-19:

“Sami sugrađani znaju koje probleme imaju sa instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim u ovoj ulici, tako da će imati izuzetnu korist u periodu nakon rekonstrukcije ulice.  Sa radovima se prekidalo jedino u periodu loših vremenskih uslova, periodu sabijanja tla i naleganja ugrađenog materijala i periodu kada su vršena ispitivanja tla i ispitivanja materijala. Inače, radnici JP Vodovod u Vranju i “Saba Belče” radili su sve vreme vanrednog stanja i tokom policijskog času, kada je to bilo bezbedno i od strane nadležnih institucija dozvoljeno”, objašnjava on.

On dodaje da su od početka radova, svi žitelji ove, kao i lokalnih ulica upoznati sa dinamikom odvijanja radova, sa zabranom saobraćaja i korišćenjem alternativnih pravaca, što je horizontalnom i vertikalnom signalizacijom uređeno još pre početka rekonstrukcije. U toku druge faze urađeni su i alternativni prilazni pravci ka Zdravstvenom centru i Bolnici u Vranju.

{gallery}g4{/gallery}

 

DO SADA OKO TRI HILJADE KVADRATA KAMENE KOCKE NA DEPONIJI VODOVODA

Zašto se u evropskim metropolama i većim gradovima Srbije kocka, kao, kako kažu pojedine arhitekte, najskuplji i najbezbedniji material koristi za popločavanje ulica, a u Vranju se uklanja, pitali smo mejlom nadležne u Institutu CIP u Beogradu, ali i nakon 15 dana nismo dobili odgovor. Arhitekta Stanko Dimitrijević kaže da metar kvadratni kamene kocke u Londonu košta 38 funti. dok je Ivana Stošić, glavna i odgovorna urednica Portala Koalicija za transparentnost juga Srbije došla do podatka sa berze da se cena kocke po kvadratu kreće od 50 do 65 evra po metru kvadratnom. 

Kocka je iz ulice Bore Stankovića kamionima “Sabe Belče” transportovana na deponiju JP Vodovod, kod Železničke stanice, i kako reče Stojančić, koristi se za popločavanje drugih saobraćajnih površina.

Građevinski inženjer preduzeća “Saba Belča”, Vlada Aleksandrov, potvrdio je da su kamioni preduzeća do sada odvezli oko 3.000 metara kvadratnih kamene kocke na deponiju “Vodovoda”, gde se ona skladišti.

“Mi radimo po projektu CIP-a. Izvadili smo kocku i kamionima je obavljen transport na deponiju “Vodovoda”,a šta će se dalje raditi sa njom nas kao izvođače radova to ne interesuje. Po završetku prve faze, dužine 260 metara, izvadili smo orjentaciono 3000 metara kvadratnih kocke”, kaže Aleksandrov.

Dužina ulice koja se rekonstruše je 710 metara. Ako je sa 260 metara uklonjeno oko 3000 kvadrata kamene kocke, na preostalih 460 metara bi trebalo da ima nešto više od 6000 kvadrata ovog materijala.

Kako bismo fotografijama ilustrovali skladištenu kocku na deponiji “Vodovoda” kod Železničke stanice, i od direktora JP Vodovod, Gorana Đorđevića dobili informaciju šta se planira sa ovim materijalom, Ivana Stošić, glavna i odgovorna urednica portala KTJS, obratila se mejlom generalnom direktoru Đorđeviću.

Na pitanja je odgovorio Predrag Janjić, direktor sektora za opšte, pravne i kadrovske poslove i poslove bezbednosti i zdravlja na radu u vranjskom “Vodovodu”:

 

Osim što je potvrđeno gde je kamena kocka i u čijem je vlasništvu, ostali smo uskraćeni da fotografišemo ovaj material i saznamo koja količina kamene kocke se nalazi u “Vodovodu” ako se ima u vidu da je pored ulice BoreStankovića, ovim materjalom bila popločana Glavna i Nemanjina ulica.

 

 

 

 

 

ŠTETE U PRIVATNIM KUĆAMA I PRODAJNIM OBJETIMA

 {gallery}g3{/gallery}

Radovi na rekonstrukciji ulice Bore Stankovića, uveliko traju. Na potezu od ugla ulice Esperanto, do skretanja ka ulici Save Kovačevića, teška mehanizacija preduzeća “Saba Belča” izaziva vibriranje podova u pojedinim privatnim kućama. pa čak i u stanovima u naselju Ledene Stene. O jačini buke da i ne govorimo. Pojedini vlasnici privatnih kuća i poslovnih prostora primetili su pukotine na zidovima, stepeništu, a na jednoj privatnoj kući počela je da se ruši cigla između ploče na kući i krova. U kojim slučajevima se može prijaviti narušavanje objekata:

“Samo u slučajevima da je došlo do oštećenja izazvanih direktnim, fizičkim kontaktom sa građevinskim mašinama i u slučaju da postoji osiguranje u slučaju izvođenja građevinskih radova. Do sada se niko nama kao nadzornom organu nije javio sa ovim problemom, pošto se na samoj ulici nije radilo mašinama kojima se obično ne radi i prilikom redovnih intervencija na instalacijama”, reči su Branimira Stojančića.

Građevinski inženjer “Saba Belče”, Vlada Aleksandrov, kaže za KTJS, da je moguće da njihova mehanizacija izaziva vibriranje tla kao i da se kao posledica kopanja rupa, mogu pojaviti pukotine na zidovima.  Kakva će situacija biti nakon celokupne rekonstrukcije ulice Bore Stankovića kada je reč i o uspesima ali i ovakvim pojavama, izazvanim kretanjem, bušenjem i kopanjem tla pokazaće vreme. Za sada niko ne zna kada bi orjentaciono ulica mogla biti konačno završena:

“ Problema u gradskoj kasi ima, pa se radi prvi rebalans budzeta, ali je ulica Bore Stankovića” prioritet  i para za završetak rekonstrukcije ima” kaže Bojan Kostić, gradski većnik za finansije.

Izvestan broj građana komentariše da je početak rekonstrukcije ove ulice počeo u oktobru, odnosno uoči otvaranja Pozorišta “Bora Stanković”,  kada je na svečanosti govorio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Ima li ovo gradište bilo kakve veze sa predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima:

“Sve velike građevinske investicije koje se paralelno rade i koje su deo aktivnosti koje se preduzimaju na modernizaciji Vranja, kao i početak rekonstrukcije ulice Bore Stankovića počeli su dok se još nije znao tačan datum izbora. Početak radova nije bio deo predizbornih aktivnosti, kao što neće biti ni njihov završetak. Zato  se ne mogu dovesti u vezu sa održavanjem izbora, već sa tempom koji nameće život”, kaže Branimir Stojančić.

Stiče se utisak nakon svega da u ulici svako radi svoj posao. Radi se novi most ispod koga teče Vranjska reka, mehanizacija otežava prolaz građanima, koji se pak uprkos svemu baš tu kreću, mrmljajući nešto ispod maski, ukoliko ih nose.  Sve prodavnice osim pekare rade. Vlasnici kuća „prate“ da li im je i gde naneta šteta. Ulica će definitivno izgledati drugačije, i ljudi će biti drugačiji, što zbog blata i peska koji svakodnevno unose u kuće, što zbog korone, čiji je drugi talas najavljen na jesen. Možda će svima slika biti kristalnija nakon 21. juna za kad su zakazani parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji. Sve je to život. Zar ne?

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove