Odgovor Gorana Petrovića, direktora JP "Novi dom", na tekst "Slobodan Šukić, radnik 'Novog doma': Direktor mi je ugrozio zdravlje'"

Na tekst "Slobodan Šukić, radnik 'Novog doma': Direktor mi je ugrozio zdravlje'", objavljenom 17. marta na portalu Koalicija za transparentnost juga Srbije (link: http://ktjs.rs/teme/transparentnost/114-slobodan-sukic-radnik-novog-doma-direktor-mi-je-ugrozio-zdravlje), redakciji portala KTJS stigao je odgovor Gorana Petrovića, direktora JP "Novi dom" u Vranju, koji prenosimo u celosti:
 
"Poštovani.
 
Molim vas da shodno odredbama Zakona o javnom informisanju u naredna 24 sata objavite moj demanti na tekst: Slobodan Šukić, radnik „Novog doma“: direktor mi je ugrozio zdravlje“, autora Dušana Pešića, koji je objavljen na portalu KTJS iz Vranja, 17. marta 2021. godine.
 
 
NASLOV
 
Portal KTJS i mladi novinar Dušan Pešić, osmelili su se da ispisuju nove stranice besčašća ne samo vranjskog novinarstva. Ovaj portal i ovaj novinar uspeli su da na jednostavan način pokažu mladim kolegama put kojim sutra u novinarstvu ne smeju da idu. Ovaj, članak bi morao da uđe u antologiju sličnih koja bi mogla da se zove „Kako novinari ne smeju da pišu“.
 
Neka mi zato kao čitaocu, ali ne i kao stručnjaku za novinarstvo, bude dozvoljeno da autoru teksta Dušanu Pešiću i njegovom uredniku Ivani Stošić. održim mali čas novinarstva u samo tri tačke:
 
VIŠE NIKADA, ALI NIKADA, ne dozvolite sebi da pišete i objavljujete članke za portal, a da niste čuli sve strane uključene u problem. Ovoga puta Pešić je morao da čuje mene ili pretpostavljenog rukovodioca, kako bi čitaoci u tekstu imali stav i druge strane. Čudi me da je autor teksta postupio ovako uličarski rekla-kazala, sem ako nije pobegao sa časa novinarstva kada se o tome predavalo na fakultetu.
 
VIŠE NIKADA, ALI NIKADA, ne dozvolite sebi da pišete i objavljujete članke za portal, a da svoje stavove niste potkrepili dokazima – ovoga puta ste morali da pribavite zdravstvena dokumentacije ili izjava lekara o stanju noge gospodina Šukića. Isto onako kako me je mladi Pešić olako išamarao, ja isto tako mogu da sumnjam u verodostojnost objavljene fotografije, sem ako Pešić, pored novinarstva, nije završio i medicinu. Ako jeste, ja mu se izvinjavam na uvredi.
 
VIŠE NIKADA, ALI NIKADA, ne dozvolite sebi da pišete i objavljujete članke za portal, a da ne razmislite šta bi o tome što ste napisali, rekao Pešićev deda, pokojni Mile Pešić, doajen vranjskog novinarstva. Kako ste se ovoga puta ogrešili o novinarsku etiku, o čast i ugled Mila Pešića, ostaje vam da se stidite i da naučite kolika je težina javno izgovorene reči.
 
Za kraj, naravno ne bežim od činjenice da se o ovoj temi, nekom sledećom prilikom, piše objektivno i profesionalno.
 
 
U Vranju,                                                                                          
  1. 03. 2021.
 
Goran Petrović,                                                                                          
direktor"
 
Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.