Nastavlja se krivično gonjenje napadača koji su pretili porodici novinara iz Velikog Trnovca

Dvojica muškaraca, otac i sin iz Velikog Trnovca, ipak će biti krivično gonjeni zbog toga što su 13. avgusta 2020. godine ušli u dvorište porodične kuće novinara Jetona Ismailija, urednika portala FOLonline, i "pretili njegovoj supruzi da će ubiti nju, supruga i njihovu nerođenu decu".

Kako govori Ismaili za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS), njemu je iz Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Vranju stiglo "obaveštenje povodom pritužbe od 8. februara koja je objavljena na portalu 'Bujanovačke', u vezi postupanja OJT u Vranju – Odeljenja u Bujanovcu, i da je "uvidom u navedene spise predmeta ocenjeno da su navodi iz pritužbe osnovani, a odluka o predmetu preuranjena, te je rešenje o odbačaju krivične prijave od 29. januara 2021. stavljeno van snage i naložen nastavak krivičnog gonjenja".

 

Ismaili kaže da je sve počelo avgusta 2020, kada su otac i sin, njegove komšije u Velikom Trnovcu, ušli u dvorište njihove kuće i pretili Ismailijevoj supruzi, a sve to posmatralo i troje dece.

"Baš tad je pandemija korone bila u jeku. U Velikom Trnovcu su u dva dana umrla dva brata od korone. Ja sam objavio tu vest, da su umrli, ali bez imena i prezimena, nisam napisao ni inicijale, samo naselje odakle su i njihove godine. To se desilo pre dve godine, 6. avgusta, sedam dana pre upada ove dvojice i pretnji mojoj supruzi. Otac i sin, koji su mi upali u kuću, bili su u srodstvu sa tom preminulom braćom. Ta vest je sigurno bila uzrok njihovih pretnji, ali ne vidim razlog zbog čega", rekao je Ismaili.

 

Upad u porodičnu kuću i direktne pretnje Ismaili i njegova supruga prijavili su policiji koja je protiv dvojice muškaraca iz Velikog Trnovca podnela krivičnu prijavu OJT u Vranju – Odeljenju u Bujanovcu. Najpre je bračni par dao izjavu policiji, po zahtevu, kao i tužilaštvu, u svojstvu oštećenih.

"Od tada ja ne znam ništa. Čekam ja, čekam, ali nikakve informacije ne dobijam u vezi sa slučajem. Decembra 2021. uputio sam zahtev tužilaštvu da me obaveste u kojoj je fazi istrage moj slučaj. Januara ove godine poslali su mi rešenje o odbijanju krivične prijave. Zamislite, datum rešenja o odbijanju je januar 2021, a oni me obaveštavaju sa godinu dana zakašnjenja", istakao je Ismaili.

Kao razlog odbijanja krivične prijave u dopisu OJT u Vranju navodi se da "ne postoji osnova sumnje" da su dvojica muškaraca, komšije Ismailija, "učinili krivično deo ugrožavanje sigurnosti koje se goni po službenoj dužnosti".

"Otac i sin su izjavili da, navodno, nisu bili u mojoj kući, već u ulici i tražili nekog drugog. Kazali su da su zatekli moju suprugu na balkonu, što nije istina. Zamislite, kao da je Veliki Trnovac Njujork, pa da ne možeš da nađeš onog ko ti treba. Moja kuća nije pored glavnog puta, već treba da se skrene 100 ili 200 metara da biste došli do nje. Tužilaštvo uopšte nije postavilo pitanje šta su oni tražili u mojoj ulici. Plus su ova dvojica napadača rekli da su, prilikom napada, bili zaraženi koronom. A u to vreme je postojala naredba Vlade Srbije o zabrani kretanja zbog korone. Znači da su učinili još jedno krivično delo", rekao je Ismaili.

 

Dodao je da poznaje dvojicu muškaraca koji su pretili njegovoj supruzi, to su mu "komšije" koje "žive 100 metara od njegove kuće". Prema njegovim rečima, nikada pre nije imao problema sa dvojicom napadača.

"Izgleda da tužilaštvo ne bi reagovalo da nije bilo tog teksta na portalu 'Bujanovačke'. Sada je sve na njima, ne znam koje će mere da preduzmu. Mislim da u odluci o odbijanju krivične prijave ima politike. Sigurno. Ljudi jedva čekaju da nas, novinare, gone sudski, a svaka politika iskoristi tu šansu za sukob. Političarima smetaju novinari, posebno oni koji pišu kritički o njihovom radu i političkom delovanju. U svojim tekstovima ne biram nacionalnost, pišem o svima koji su na vlasti", rekao je Ismaili.

 

Prema rečima sagovornika portala KTJS, njegova supruga je odmah posle napada bila "ogorčena, zabrinuta, pregledala ju je Hitna pomoć, patila je zbog toga i išla kod psihologa".

"I da sam objavio imena i prezimena preminule braće, to nije razlog da se neko fizički sukobljava s tobom i da ti upada u kuću. Ako je neko uvređen i misli da sam povredio njegova prava ili njegovu ličnost, može da me tuži. A ne da mi upada u kuću i da mi preti. Preko društvenih mreža dobio sam, dva ili tri dana posle upada u moju kuću, tri ili četiri preteće poruke na Fejsbuku. Jedan profil je, mislim, lažan, a dvojicu koji su mi se javili znam. Dao sam izjavu policiji, ali me posle nisu zvali", objasnio je Ismaili.

 

Naglasio je da, nakon avgusta 2020. i napada na njegovu porodicu i njega, nije sretao napadače, niti su ga kontaktirali.

"Rekao sam da ću ići do kraja u ovom slučaju. Dve nedelje od slučaja bio sam pod zaštitom policije. Noću su dežurali ispred moje kuće. Najstarije dete je tada imalo osam godina, bila je svesna svega i baš se uplašila; srednje dete šest godina, a najmlađe tri", rekao je Ismaili.

 

Apostrofirao je posebno da je "iz policijskih krugova" dobio informaciju da su "pokušali da mu nameste slučaj".

"Ja imam čvrste dokaze da su pokušali da nameste slučaj protiv mene, onda kad sam digao buku posle ovoga što mi se desilo. Ovaj mlađi momak koji je upao u moju kuću je rekao policajcima da ne zna kako da mi namesti da sam hteo da ga napadnem kolima. Posle je do mene došla ta informacija. To se desilo januara ove godine. Da je policija radila kako treba, trebalo je da podnese odmah krivičnu prijavu protiv njega. Nisu me obavestili da im se obratio ovaj čovek i pokušao da mi smesti, nego sam saznao tek kasnije", rekao je Jeton Ismaili, novinar iz Velikog Trnovca.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.