Interno raseljenim licima donacije za povratak na Kosovo i Metohiju

 

U Vranju je, u sklopu javne prezentacije, održan sastanak sa interno raseljenim licima koja borave na teritoriji vranjske opštine, a koji su zainteresovani za povratak na Kosovo i Metohiju. Kako bi se doprinelo održivosti njihovog povratka, bile bi im omogućene male donacije u vidu opreme, mašina i alata, kao i obuka za pokretanje sopstvenog posla.

U okviru projekta "Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*", u toku je javni poziv namenjen interno raseljenim licima koja su zainteresovana za povratak na Kosovo*, a koja mogu da konkurišu za opremu, alate i mašine u vrednosti od 2.500 evra bez PDV-a.

Kroz poziv će biti obezbeđena oprema za 54 porodice i obuka za pokretanje posla za 90 porodica. Oprema i programi obuka će interno raseljenim licima poboljšati mogućnosti za zapošljavanje i stvaranje prihoda, poručuju iz Centra za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR).

Izvršna direktorka CenTriR-a Vanesa Belkić istakla je da je javni poziv objavljen početkom septembra i trajaće do 15. oktobra tekuće godine.

"Ohrabrujemo vas da popunite prijave i da se javite, jer verujemo da će biti prostora da sve kvalitetne prijave prođu. Ovde u Vranju predstavićemo uslove za prijavu na taj konkurs i kompletnu dokumentaciju koju zainteresovani treba da popune i pošalju do 15. oktobra. Nadamo se da ćemo imati dovoljno prijava kako bismo podelili najmanje 54 donacije", rekla je Belkić.

 

Ona je dodala da je ovo treća komponenta projekta CenTriR-a, nakon što su prethodne dve uspešno sprovedene.

"Jedna se odnosila na poziv za mlada interno raseljena lica kojima smo platili programerske obuke; izabrali smo 24 lica. Ona su trenutno na praksi u firmama koje se bave tim poslovanjem. Druga komponenta, na kojoj još uvek radimo, odnosila se na obezbeđivanje pokućstva ljudima koji se tokom našeg projekta – koji traje do jula 2020 – vraćaju na Kosovo*. Do sada smo imali šest porodica koje su izrazile zainteresovanost i koje smo, sredstvima koja je obezbedila Evropska unija (EU), transportovali i obezbedili im uslove za smeštaj", naglasila je Belkić.

Projekat "Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*" sprovodi nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), u saradnji sa CenTriR-om i Gradom Kruševcem, a finansira ga EU. Pored Vranja, realizuje se u još devet opština: Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Čačku, Raški, Aranđelovcu, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji i Bujanovcu.

Projekat se realizuje u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije (RS) i Komesarijatom za izbeglice i migracije RS.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.