nedelja, 22 decembar 2019 22:21

Nulta tolerancija prema nasilju nad decom

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)


U delotvornoj zaštiti dece neophodna je sinhronizovana aktivnost sistema socijalne zaštite, policije, pravosudnog, zdravstvenog i vaspitno-obrazovnog sistema, zajedno sa udruženjima građana. Najvažnije je pitanje prevencije i sprečavanja nasilja nad decom, poručeno je u Vranju, na javnoj raspravi o Predlogu strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. sa dvogodišnjim Akcionim planom.

"Ovo je pitanje broj jedan, a to je nulta tolerancija prema svakom vidu nasilja. Sve naše strateške politike su usmerene u tom pravcu", rekla je Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Božović je istakla da su na Strategiji radili najveći stručnjaci iz oblasti dečjih prava, civilni sektor i deo akademske zajednice. Rađena je uz podršku UNICEF-a, budući da je Srbija potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima deteta.

Strategija, koja će imati dvogodišnji Akcioni plan, podrazumeva bolju koordinaciju svih odgovornih u sistemu kad je u pitanju društvena briga o deci, rekla je Božović i dodala da Strategija uređuje sve oblasti, od obrazovanja i školovanja do zdravstvene zaštite, a pre svega u interesu deteta.

"Nema važnijeg pitanja od društvene brige o deci. Naše Ministarstvo vrši nadzor nad ustanovama socijalne zaštite i najvažnije pitanje su upravo centri za socijalni rad koji pružaju stručnu pomoć. Ovo pitanje strategije prevencije dece od nasilja i pitanje ljudskih prava nije pitanje jednog ministarstva, već celog društva u Srbiji", dodala je državna sekretarka.

 

Rekla je da je pitanje dece "nacionalnog" karaktera i da je važno da naša deca imaju bezbrižno i srećno detinjstvo, a da država nastoji da stvori ambijent da mogu da žive u društvu lišenog svakog nasilja.

"Postoji fenomen porodičnog i partnerskog nasilja. U školama i na ulicama imamo eskalaciju vršnjačkog nasilja i zato je formirana Radna grupa, poseban ministarski tim koji se bavi prevencijom i zaštitom dece, a koju čine predstavnici akademske zajednice, civilnog sektora, kao i eksperti priznati u oblasti dečjih prava. Na Savetu Vlade su prisutna i deca; daju nam mnoge instrukcije, a mi ih i te kako slušamo jer oni najbolje znaju šta im smeta, šta bi da promene a šta unaprede", istakla je Božović.

Upravo zbog sveprisutnosti ovog društvenog problema naglasila je zadovoljstvo što su javnoj raspravi prisustvovali "odgovorni", "ljudi na javnim funkcijama, porodice", jer "samo zajedno možemo da se izborimo sa ovim društvenim fenomenom, da dostignemo najviši stepen ljudskih prava i zaštitu svih nas".

"Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izradilo je u 2019. Zakon o pravima deteta, koji podrazumeva i uspostavljanje institucije Zaštitnika deteta. Preporuka UN je da Srbiji treba ovaj zakon jer on pokriva preko 85 zakona koji prate ovu oblast", rekla je Božović.

 

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ponovio je reči državne sekretarke da zajednica mora da pokaže "nultu toleranciju" prema ovoj pojavi, i dodao da nasilje nad decom predstavlja teži oblik agresije kojim se "ugrožavaju, ali i urušavaju svetske civilizacijske tekovine".

Dodatan izazov, istakao je Milenković, predstavlja virtuelni prostor koji je "opšteprisutan, lako dostupan i u kome niko nije zaštićen".

"Deca moraju imati zaštitu i sigurnost, uz puno poštovanje njihove ličnosti. Zaštita prava pre svega podrazumeva raznovrsne društvene aktivnosti usmerene na prevenciju i iskorenjavanje ove pojave, kao i organizovano sprovođenje zaštitnih mera u konkretnim slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja dece", rekao je Milenković.

 

Grad Vranje je 2017. usvojio Lokalni međusektorski sporazum o saradnji radi prevencije i zaštite dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na području Grada, a "u skladu sa ustavnim načelima i pravima deteta garantovanim zakonima Srbije, kao i preduzetim međunarodnim obavezama i standardima zaštite".

"Osnovni ciljevi sporazuma sadržani su u boljoj povezanosti institucija i razmeni podataka, uspostavljanju redovnih monitoringa sa efikasnom i jednostavnom procedurom u situacijama zlostavljanja i zanemarivanja dece; formiranju baze podataka kao i stalnom radu na podizanju svesti o promeni društvenih stavova, vrednosti i normi", istakao je Milenković.

Vranje je - posle Užica, Novog Pazara, Beograda i Novog Sada - peti grad u kome, po zaključku Vlade Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi javnu raspravu o prevenciji i zaštiti dece od nasilja.

Iako je bio najavljen, minister za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević nije prisustvovao javnoj raspravi.

Sve primedbe, sugestije ili predloge na temu zaštite i prevencije nasilja nad decom, građani mogu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostaviti i elektronskim putem - preko eUprave i sajta Ministarstva - a potom će, kako je rečeno, Radna grupa razmotriti predloge u najboljem interesu naše dece.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

Pročitano 1667 puta
 
 

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs