sreda, 03 april 2019 17:11

Svetski dan autizma: Različitost ne znači nejednakost

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)


Drugi april, Svetski dan osoba sa autizmom, u Vranju je obeležen manifestacijom pod sloganom "Ne diskriminiše autizam, diskriminišu ljudi".

Predsednica Udruženja "Govori glasno" Danijela Savić istakla je u obraćanju okupljenima na gradskom šetalištu tim povodom, da se razvija osećaj empatije i budi svest ljudi o problemu autizma.

"Različitost ne znači nejednakost. Probudili smo svest na većem nivou, a to nam pokazuju i đaci iz redovnih škola koji su došli da podrže svoje drugare, baš kao i srednjoškolci Gimnazije 'Bora Stanković' koji su samoinicijativno prikupili školski pribor i slatkiše koji će biti podeljeni deci", rekla je Savićeva.

Ona je istakla veću podršku grada i zainteresovanost za problem autizma u odnosu na prethodni period, izrazivši nadu da će se svest podići i na nivo države.

Događaj je upriličio hor vranjske Muzičke škole "Stevan Mokranjac" sa solistom na harmonici, dok su deca Predškolske ustanove "Naše dete" i vrtića "Čarolija" izvela priredbu.

Predstavnici kompanije Teklas Automotive d.o.o. iz Vladičinog Hana pripremili su poklone za članove Udruženja "Govori glasno" i donirali im sredstva u vidu didaktičkog materijala koji će biti iskorišćen za rad sa decom sa problemima u razvoju.

Svetski dan osoba sa autizmom obeležen je u sklopu projekta "Ne diskriminiše autizam, diskriminišu ljudi". Ovo je, kako je istakla Danijela Savić, prva projektna aktivnost udruženja na čijem je čelu. Projekat je podržao grad Vranje.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje "Govori glasno" i Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Vule Antić".

 

SAVIĆ: Svakog dana obeležavamo Drugi april

 

Danijela Savić, predsednica Udruženja "Govori glasno", izjavila je da je pri ovoj organizaciji – koja postoji od decembra 2013 – registrovano 30 osoba sa autizmom, a da je isto toliko neregistrovanih osoba.

 

"Borba sa autizmom je skupa i traje 24 sata – 365 dana u godini. Nepoznanica je ta što roditelj mora da nauči kako da se ophodi prema svom detetu. Udruženje je tu da pomogne i njemu i detetu", kazala je Savićeva.

 

Izrazila je žaljenje što udruženje ne može svoj deci da obezbedi potrebno lečenje, koje je skupo, ali da se kroz razmene iskustava na radionicama i seminarima roditelj podučava kako da pomogne svom detetu kao njegov lični terapeut.

 

"Mi svakog dana, nezavisno od projekta, obeležavamo Drugi april", kazala je Savićeva.

 

Ona je istakla da i u svetu, kao i kod nas, postoji problem registracije autističnih osoba.

 

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

Pročitano 1930 puta