sreda, 20 mart 2019 21:40

Za kulturu u 2019. podeljeno 5,5 miliona – Vranjanci, ete, takoj

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(17 glasova)


Na ovogodišnjem konkursu za (su)finansiranje projekata iz oblasti kulture, novcem za tu svrhu opredeljenim iz budžeta grada Vranja, jedno je udruženje komisija nagradila čak četiri puta, ukupnim iznosom od 270.000 dinara. Ta celokupna suma nije ni približna najvećoj pojedinačno dodeljenoj svoti na ovom konkursu, ali svakako da toliku opčinjenost komisije kvalitetima nekog aplikanta novija praksa projektnog (su)finansiranja ne beleži, makar ne u Vranju.

Udruženje književnika Vranja, čiji je zastupnik Žikica Dimitrijević, visokopozicioniran član u hijerarhiji lokalnog Saveta za informisanje Srpske napredne stranke (SNS), za potrebe projekata "Dva vazduha", "Probadanje stvarnosti", "Mirisi raja" i "Stupni vu na stupku", (su)finansirano je sa dva puta po 65.000 i dva puta po 70.000 dinara.

Međutim, članica Gradskog veća za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja Zorica Jović istakla je da, reći će neupućeni, očita potreba za hiperprodukcijom, i to baš ovog udruženja – "ne treba da nas iznenađuje".

"Da ne budete iznenađeni, s obzirom da se pojavljuje jedno isto udruženje, kada je prijava na konkurs u pitanju, ne može aplicirati fizičko lice, osim ukoliko nema status slobodnog umetnika. Može aplicirati samo udruženje ili javna ustanova, s tim da grad ne bude osnivač. To je pet knjiga koje će biti izdate u toku 2019, sufinansirane iz budžeta grada", istakla je Jović.

 

Pored četiri projekta Udruženja književnika Vranja, tom petom knjigom o kojoj govori većnica Jović, a koja potpada pod književno stvaralaštvo, baviće se Udruženje građana "Vranjskom kaldrmom", čiji je projekat "Ete, takoj" (su)finansiran sa 60.000 dinara. Ovo je udruženje novijeg datuma, osnovano 26. novembra prošle godine, a zastupnica je pesnikinja i slikarka Slađana Nedeljković.

 

NEOPRAVDANA SREDSTVA

Sa ukupno 5,5 miliona dinara, koliko je u 2019. izdvojeno iz budžeta za potrebe kulture, od 35 pristiglih podržano je 25 projekata. Komisija je takođe primila 11 prijava nakon isteka zakonskog roka, pa stoga one nisu ni razmatrane.

 

Još jedan presedan, pored već pomenutog, je dodela 100.000 dinara Udruženju potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije – Okružni odbor Vranje, kojem su za projekat "U slavu predaka" odobrena sredstva uprkos tome što je organizacija osnovana tek 4. februara 2019! Ona je, dakle, u Agenciji za privredne registre (APR) registrovana tek sedam dana pre isteka roka za prijavu, budući da je konkurs raspisan 12. januara i bio otvoren do 11. februara tekuće godine.

"Okružni odbor, naglašavam, radi se o drugom udruženju, ne o udruženju sa kojim će biti pokrenuta procedura povraćaja sredstava", rekla je Jović.

 

Zorica Jović istakla je da je ova organizacija sličnog naziva, ali da nije u pitanju Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, koje jedino, prema izveštaju komisije za pregled pristiglih izveštaja o realizovanim projektima iz oblasti kulture za 2018, nije opravdalo sredstva u godini za nama; zbog čega je dat nalog gradskom pravobranilaštvu da pokrene proceduru povraćaja sredstava. Prošle godine ovom udruženju bilo je odobreno 240.000 dinara.

"Znate kako, sredstva se lako dobiju, ali su svi u obavezi da pravdaju. Ako mogu mediji da opravdaju do dinara, naučiće se i udruženja koja se bave kulturom, i ekologijom, i sportska, onako kako zakon nalaže. Revizija je svake godine i mislim da nije fer ni prema članovima komisije, a kamoli prema članovima Gradskog veća, da se zažmuri na ovako nešto. I prema građanima, pre svega, jer su to sredstva građana", objasnila je Jović čijim se novcem (su)finansiraju ovi projekti.

 

KAD VRANJANCI ČASTE

Tri su se organizacije po dobijenom novcu izdvojile od ostalih. Po 1,1 milion pripao je Folklornom ansamblu "Sevdah", za "Promociju kulturnog nasleđa i tradicije Vranja i juga Srbije u 2019. godini", baš kao i Savezu udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova grada Vranja za projekat "Zaštita, očuvanje i prezentacija patriotskih i slobodarskih tradicija i kulturnog nasleđa".

Udruženje umetnika "PIANO SUMMER" za istoimeni festival dobilo je 900.000 dinara, dok je projekat "Šesti međunarodni festival folklornog stvaralaštva dece i omladine" Društva srpskih domaćina grad (su)finansirao sa 400.000. Ovo je udruženje adresirano na Trg Nikole Pašića 4/2 u Beogradu, pa se ponavlja običaj da poreski obveznici grada Vranja malo-malo pa "časte" pokoje novosadsko, beogradsko ili niško udruženje. Evo, baš je Društvo srpskih domaćina prošle godine, za potrebe baš ovog konkursa, iz kulture, dobilo 350.000 dinara.

Filmski festival "MOST" Centra za razvoj kreativnosti, Udruženje "Dokument 06" i Dečji savez grada Vranja po slovu konkursa inkasirali su 200.000, s tim da je prvopomenuta organizacija od ove tri, u APR-u registrovana tek krajem prošle godine – 14. decembra, a ipak zavredela pažnju ovdašnjih kadija.

Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje za (su)finansiranje projekta "P(H)ANTOMFEST" dobila je 140.000 iz budžeta. Pored Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije – Okružni odbor Vranje, o kome je već bilo reči, sa 100.000 (su)finansirani su projekti "Jedinstveni u različitosti" i "Čuvajmo naše kulturno nasleđe", Kulturno-umetničkog društva "Mladost" Vranje, odnosno Udruženja penzionera "Đerenka".

Za "Pesmu kao vodu na izvoru" Centru za javno zagovaranje demokratije – CEDEM pripalo je 90.000 iz budžeta. Trima udruženiima dato je po 80.000, i to Udruženju "Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO)", Udruženju stručnih saradnika "Odrastanje" i Jovici Dejanoviću, kao jedinom samostalnom umetniku, za projekat "Asocijacije – prizori".

Projekti Pokreta "Čuvari Srbije" i Udruženja građana "VED" – "Raspevani stihovi" i "Oću da vi pojem vranjansko" – (su)finansirani su sa po 70.000, dok je 10.000 manje dobilo Udruženje građana "Ćoška". Najmanji novčani iznos, po 50.000, dobilo je Udruženje građana "Goce Delčev" za "Dane makedonske kulture", kao i Centar za unapređenje položaja mladih "EUROS", kojim upravlja jedan od omladinaca SNS-a Slavko Dojčinov. Otkad je 2016. nakon četvrt veka nastupila politička rokada u Vranju, kada su naprednjaci smenili socijaliste, "EUROS" zauzima vrlo važno mesto i na konkurse gleda kao na priliku za sigurnim novcem, baš kao što na "EUROS" gledaju oni koji odlučuju o dobitnicima.

 

IZNENAĐENI I UVREĐENI

Većnica Zorica Jović je istakla da je komisija vodila računa da tradicionalne manifestacije budu podržane od grada, ali je, budući da je došlo do smanjenja budžeta u odnosu na 2018 – kada je opredeljeno sedam miliona dinara – došlo i do umanjenja odobrenih sredstava kod pojedinih projekata koji se tradicionalno održavaju.

Folklorni ansambl "Sevdah" prošle je godine zavredeo 1,3 miliona, a 2019. dobio 200.000 manje. I "PIANO SUMMER" beleži blagi pad, jer je 2018. za (su)finansiranje projekata iz kulture dobio 100.000 više nego ove godine. "EUROS" je sa prošlogodišnjih 250.000 pao na "samo" 50.000, dok Centar za društvene integracije (CDI), čija je predstavnica članica Saveta za informisanje SNS u Vranju, za razliku od 250.000 dinara u 2018. godini, ove nije dobio nikakva sredstva.

Kulturno-umetničko društvo "Mladost" Vranje i Dečji savez grada Vranja ostali su na prošlogodišnjima ciframa. Veći novac u 2019. za (su)finansiranje projekata iz kulture dobilo je i Udruženje "Dokument 06" (20.000 više nego 2018), Udruženje građana "Ćoška" (10.000 više), kao i Udruženje građana "Goce Delčev" (10.000 više).

Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje jedna je od retkih udruženja koje je minule godine inkasiralo veći novac nego tekuće, i to 40.000 dinara više nego u 2019.

Na kraju moramo se vratiti na Udruženje književnika Vranja koje je i prošle godine iz lokalnog budžeta za kulturu inkasiralo novac približan ovogodišnjoj cifri – 260.000 dinara – ali za tri projekta, za razliku od ovogodišnja četiri.

 

Na posletku, navikli smo da nas vlast u Vranju iznova iznenađuje svojim odlukama o dodeli sredstava za (su)finansiranje projekata – da li iz sfere sporta, kulture ili medija – oblast nije važna, presudan je modus operandi. Građani Vranja će, opet, finansirati udruženje iz Beograda, neće im biti prvi put.

A bude li se, pored ostale papazjanije, nastavilo i sa politikom favorizovanja, očiglednog favorizovanja po stranačkom ključu odabranih – da ne budemo iznenađeni – što kaže većnica za kulturu Zorica Jović.

Samo što će, ako ne već iznenađenih, možda biti uvređenih.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

Pročitano 2215 puta