Projekti

Projekti (5)

petak, 13 avgust 2021 16:18

Slepe niko ne vidi

Napisao/la

Nikad slepe i slabovide osobe nisu bile u podređenijem položaju nego sada, svi su nas zaboravili – složni su u oceni Violeta Petrović, Zoran Stanković i Goran Simonović, članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih iz Vranja. Kao najveće probleme u gradu izdvajaju fizičke barijere i saobraćaj, diskriminaciju prilikom zapošljavanja ovih lica, kao i činjenicu da većina njih veoma teško živi i bori se za svoju egzistenciju. Još im veće probleme stvara koronavirus – kako ističu, u pandemiji "ništa ne funkcioniše".

ponedeljak, 19 jul 2021 22:40

Me apo pa pandemi, Hetem Qazimi është nji

Napisao/la

Atë e njohin të gjithë. Shqiptarë, serbë, romë. Kanë vetëm një adresë për fotokopjimin e çelësave por edhe për pajisjen me të rinj. Në një lokal të vogël, ku ka edhe shtëpinë, pranë godinës së komunës së Bujanocit, Hetem Qazimi për gati katër dekada zhvillon veprimtarinë e tij.

Njega svi znaju. Albanci, Srbi, Romi. Imaju samo jednu adresu za fotokopiranje ključeva, ali i za opremanje novim. U malom lokalu, koji se nalazi u sklopu kuće u kojoj živi, u blizini zgrade opštine Bujanovac, Hetem Ćazimi posluje skoro četiri decenije.

Srđan Trajković (50) iz Vranja u kolicima je od svoje 17 godine, kada je povredio vratni deo kičme skokom u bazen, pri čemu su mu se oduzele ruke i noge. Za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) kaže da se vakcinisao i da ga korona "ne zanima", jer "više nema šta da izgubi".


Ivan (43) i Aleksandar (39) Stamenković, dva brata iz Vranja, boluju od spastične parapareze, bolesti zbog koje su od adolescentske dobi u invalidskim kolicima a koju karakteriše spastično, odnosno otežano ili onemogućeno hodanje, kada mozak nema kontrolu nad nogama. Njihov otac, Radomir Stamenković, kaže da je njegovim sinovima sada, u doba pandemije, koronavirus napravio veliku pometnju i dodatno otežao ionako komplikovanu dnevnu rutinu; kao i da, pored problema sa kretanjem, virus utiče i na Aleksandrovu i Ivanovu psihu.

 

 
 

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs