utorak, 24 septembar 2019 11:12

U Vranju potpisan ugovor o saradnji mladih Srba, Bugara i Albanaca

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)


Ambasador Bugarske Radko Vlajkov i predsednik Bugarsko-srpskog centra (BSC) Darko Anačkov potpisali su u Vranju ugovor o realizaciji projekta "Mladi u savremenom društvu", čiji je cilj, kako je istaknuto, promocija multikulturalizma i kreiranje održivih mehanizama za investiranje u mlade i njihov razvoj, te njihova motivacija da se aktivnije uključe u društveni život.

"Važno je da pokažemo da mladi Srbi, Bugari i Albanci mogu da rade zajedno i dolaze do rešenja  konkretnih problema. Problemi mladih su slični kako u Vranju, tako i Bosilegradu i Bujanovcu. Nedovoljno su informisani, ali i nezainteresovani za društveni aktivizam. Ovim projektom želimo da motivišemo mlade i da kod njih probudimo želju da budu pokretači promena", rekao je Anačkov u izjavi za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS).

Anačkov je dodao da će projektom biti obuhvaćeno 15 mladih ljudi uzrasta od 15 do 30 godina, dok će za vreme trajanja seminara biti obrađene teme koje će biti potkrepljene radionicama, a omogućiće učesnicima i učesnicama da teoriju primene u praksi.

"Biće reči o rizicima i izazovima u preduzetničkom angažovanju mladih i njihovom učešću u nevladinom sektoru i političkim partijama, kao i životnim stilovima i načinima na koji mlađe generacije provode slobodno vreme. Neke od tema su i uticaj medija na mlade ili put ka evropskim integracijama i Zapadni Balkan", rekao je Anačkov.

 

On je naglasio da Republika Bugarska prepoznaje značaj ovakvih projekata i zalaganje BSC-a u njihovoj realizaciji.

"Nama su mladi u fokusu. Biću presrećan kada napravimo grupu koja će učestvovati u trodnevnom seminaru, kada vidim sve te mlade ljude različitih nacionalnosti zajedno", rekao je predsednik BSC-a, dodavši da će detaljne informacije o samoj realizaciji projekta biće naknadno objavljene.

Ovaj projekat će, naglasio je Darko Anačkov, "sigurno opravdati poverenje koje nam je ukazano od strane Bugarske", a koje je BSC, kako je u svom izlaganju u obraćanju medijima istakao ambasador Vlajkov, "i zaslužio".

Projekat "Mladi u savremenom društvu" finansiran je od strane Ministarstva spoljnih poslova Bugarske u okviru programa "Bugarska pomoć za razvoj". Biće realizovan u periodu od 1. oktobra tekuće do 31. marta sledeće godine, a njegova vrednost je 7.500 evra.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

Pročitano 1524 puta

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs