utorak, 09 jul 2019 20:32

Izložbom i dodelom novinarskih priznanja u sećanje na Slađanu Veljković

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)


Dodelom novinarskih priznanja dobitnicima novoosnovane nagrade "Slađana Veljković" i izložbom fotografija "Jedna karijera u 50 slika", obeleženo je sećanje na prerano preminulu novinarku nedeljnika Vranjske i dopisnicu Večernjih novosti iz ovog grada.

Nagradu za najbolju reportažu dobio je glavni i odgovorni urednik lista Polimlje Muharem Mutabdžija. U kategoriji Novinarski poduhvat priznanje su podelile novinarka Bete Biljana Ljubisavljević i Lidija Georgijeva sa Javnog medijskog servisa, dok je Nagradu za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima osvojio novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov.

Momčilo Popović, šef deska Večernjih novosti, obrazložio je odluku žirija govoreći o Slađaninom "vrhunskom talentu i žurnalističkom senzibilitetu" čiji su dometi "daleko prevazilazili poziciju provincijskog dopisnika", istakavši da je osnovni kriterijum kojim je testirao prispele predloge bio – kako je rekao – ne da li se tekst, prilog ili predlog dopada njemu, već da li bi se svideo Slađani.

"Sledeći Slađanin duh, pronašli smo taj osećaj za ljudsku sudbinu u sjajnoj reportaži Muharema Mutabdžije 'Sve ljubavi Milića Avramovića'. Toliko dobroj reportaži da je nije moguće prepričavati jer njena vrednost ulazi pod kožu samo kada se čita. U kategoriji Novinarski poduhvat odlučili smo se za zajednički poduhvat Lidije Georgijeve i Biljane Ljubisavljević, koje su svojim prilozima doprinele da Jovan Nikolić iz Vrmdže dobije šansu u životu kada je ostao potpuno sam sa samo 16 godina", rekao je Popović.

Nagradu za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima dobio je Aleksandar Stankov iz Južnih vesti, a Popović je pročitao reči glavnog urednika ovog niškog portala Predraga Blagojevića:

"Dok je menadžment Južnih vesti vodio administrativne bitke, Aca je bio taj koji je upravljao redakcijom i bio prvi među jednakima, zaslužan za to što su građani, čitaoci mogli da vide da Južne vesti ne posustaju. Urednik ne samo da mora da sačuva prisebnost, već i da to pokaže. Mora da ohrabri, da usmeri, da upravlja, a pritom da bude svestan i opasnosti sa kojima se suočava njegova vojska. Ali da po svaku cenu razmišlja i o profesionalnoj časti, o poštovanju kodeksa. Na kraju da bude svestan toga da nekad presudnu ulogu igra moral", preneo je šef deska Večernjih novosti Blagojevićeve reči.

Popović je dodao da je Slađana Veljković bila "bestseler Novosti, stvaralac originala, sa ekstremno tananim osećajem za pravu reč, emociju i događaj, sa merom za pravdu pre svega, za običnog čoveka i njegove svakodnevne probleme". Naglasio je da "ne mogu svi da budu Hemingveji, ni Andrići, ali mogu da se potrude da ostave trag u novinarskom vremenu i prostoru".

"I onda sam shvatio da niko ne mora da traži uzore dalje od Vranja, od prefinjenog stila i rečenice Slađane Veljković. Kada uživate u tekstovima svog kolege, to je više znak njegove genijalnosti nego li vaše sposobnosti da prepoznate genijalnost", biranim rečima je o Slađani govorio Popović.

 

Nakon dodele novinarskih nagrada, prisutni u Galeriji Narodnog univerziteta pogledali su izložbu "Jedna karijera u 50 slika" – sačinjenu od fotografija i tekstova koje je Slađana Veljković tokom svoje plodonosne novinarske karijere napisala za Vranjske i Večernje novosti – koju su priredili Negovan Jovanović i Ivan Mladenović.

Kako je rečeno u zvaničnom obraćanju, izložba pokazuje samo delić onoga što je ostalo za pamćenje i prepričavanje i govori o tome kako je Slađana Veljković vešto pisala reportaže, ali se pored toga bavila i temama iz ekonomije, privrede, kulture i zabave.

 

Članica Gradskog veća za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja Zorica Jović rekla je da "prisustvujemo otvaranju izložbe koja je na sve nas ostavila poseban utisak, izuzetno jak".

"Reč je o izložbi koja oslikava rad, lik i delo jedne velike žene koja je svoj život posvetila novinarstvu, medijima i radu kojim može da se ponosi njena porodica, Grad Vranje, svi mi", istakla je Jović.

 

Jelena Marinković, potpredsednica udruženja Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO), rekla je da je ponosna na sve koji su prepoznali ideju ovog udruženja, jer je CMTDO postigao zapažene rezultate. I to, pre svega, jer iza njega stoje ljudi koji sve ideje "realizuju srcem", dok su od nekih ideja "dobili ozbiljne duševne drame, kao što je bilo i u susret ovom događaju".

 

Žiri koji je izabrao ovogodišnje laureate činili su, pored Momčila Popovića iz Večernjih novosti, još i šefica dopisništva RTS u Vranju Miljana Okiljević-Nikolić i Saša Stojković, urednik portala InfoVranjske.

Na konkurs za novinarsku nagradu "Slađana Veljković" – dodeljenu prvi put ove godine – pristiglo je 38 predloga, dok je, tehnički, uslove ispunilo njih 24.

Nagrada će se dodeljivati svake godine 8. jula, simbolično na dan Slađanine smrti, "kako bi tog dana živelo novinarstvo i uspomena na nju".

 

Skup u Galereriji Narodnog univerziteta u Vranju, koji je organizovao Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO), počeo je minutom ćutanja, u čast Slađaninom ocu, vranjskom novinaru Dragoljubu Veljkoviću koji je nedavno preminuo.

Sponzor novčanog dela prve nagrade "Slađana Veljković" je vranjski British American Tobacco (BAT), kompanija koja pored investicija u sopstvenu proizvodnju intenzivno investira i u društveno odgovorne projekte.

 

Slađana Veljković je svojim izveštavanjem, živeći za junake svojih priča "pomerila granice novinarstva, ostavila neizbrisiv trag, naročito u živopisnim reportažama i ljudskim pričama", a svojim pisanjem pokretala institucije kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć potrebna.

Svoju novinarsku karijeru započela je u nedeljniku Vranjske, gde je bila i dugogodišnja urednica. Poslednje tri godine radila je u Večernjim novostima, gde je u prepoznatljivom stilu izveštavala o svim događajima sa juga Srbije. Preminula je 2011, u 41. godini života.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

Pročitano 1560 puta

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs