nedelja, 25 mart 2018 22:49

O toleranciji i jezičkom zbližavanju mladih

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Omladinski košarkaški klub "Play 017" iz Bujanovca, u sklopu projekta "Budimo tolerantni" organizovao je u Vranju tribinu pod nazivom "Uloga jezika u formiranju i izgradnji međuetničkih odnosa", sa ciljem edukacije mladih i promovisanja tolerancije među Srbima, Albancima i Romima na jugu Srbije.

Nenad Stajić, predsednik košarkaškog kluba koji broji više od 200 dečaka i devojčica, okupljenih u više selekcija, istakao je da ono što su njegovi saradnici i on u prethodnom periodu radili, kao i ono čime će se u buduće baviti, biti "saradnja na svim poljima, bez obzira na to ko smo, odakle smo i koje smo vere".

"Ja volim da kažem da sva deca na svetu, kad se rode, plaču istim jezikom. U kakve će ljude izrasti zavisi od nas koji ih učimo. Da bi nam bilo bolje, moramo decu da učimo pravim stvarima", istakao je Stajić.

Učesnici tribune izrazili su zadovoljstvo što su u publici među ostalima bili i učenici, profesori i sportski radnici, složni u oceni da svakodnevni kontakt mladih iz različitih etničkih zajednica sa juga Srbije "ostavlja traga".

O multietničkom zbližavanju mladih govorili su profesor srpskog jezika u bujanovačkoj OŠ "Branko Radičević", Aleksandar Nikolić, i profesor albanskog jezika i književnosti u OŠ "Ibrahim Keljmendi" u Preševu, Enkel Redžepi.

Na pomenutu temu diskutovali su i profesorka srpskog jezika u albanskoj školi "Sezai Suroji" iz Bujanovca, Jelena Ranđelović, sociolog iz Tirane i urednik u srpskoj redakciji TV Tirana, Almir Selimi, kao i sudski tumač za grčki jezik, Goran Arsić.

Ulogu moderatora tribine imao je novinar, Radoman Irić.

Omladinski košarkaški klub "Play 017" iz Bujanovca je projekat realizovao uz finansijsku pomoć Ambasade SAD u Beogradu, a tribina će, osim u Vranju, biti održana i u Bujanovcu, Preševu, Vranjskoj Banji i Surdulici.

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 1889 puta