utorak, 28 maj 2019 21:05

Kostić: Deficit u budžetu 164 miliona dinara

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Odlukom o završnom računu Grada Vranja za 2018. godinu, utvrđeni su ukupni prihodi u iznosu od oko 2,2 milijarde dinara, dok su ukupni rashodi blizu 2,4 milijarde, što daje budžetski deficit u iznosu od 164 miliona dinara, rekao je član Gradskog veća za budžet i finansije Bojan Kostić.

Ovaj deficit je, kako je istakao Kostić, posledica kapitalnih investicija, odnosno investicionog ciklusa koji je započet u periodu od 2013. do 2014. godine, uređivanjem šetališta ulice Kralja Stefana Prvovenčanog, da bi se nastavio finansiranjem radova u seoskim mesnim zajednicama, rekonstrukcijom pozorišta, uređenjem Gradskog parka, ulice Bore Stankovića i Gradskog stadiona, kao i izgradnjom vrtića u naselju Raška.

"Te investicije će Grad koštati od 15 do 20 miliona evra, što je značajan izdatak jer u našem budžetu imamo oko milion evra godišnje slobodnih sredstava, ostatak moramo da pribavljamo iz ostalih izvora, pa i zaduživanjem", rekao je Kostić.

 

Kostić je dodao da je lokalna samouprava deo sredstava koji nedostaje za 2018. godinu godinu finansirala iz kredita u iznosu od 575 miliona dinara, ali je i vratila 457 miliona dinara, što daje neto zaduživanje od 118 miliona, čime su finansirani radovi u seoskim mesnim zajednicama.

Grad je, što se tiče novih investicija, imao završetak pristupne saobraćajnice i komunalne infrastrukture kod Hirurškog bloka, sređivanje Radničke ulice, izgradnju druge faze pozorišta, finansiranje puta Kriva Feja-Ljubata-Bresnica, kao i kružni tok u Industrijskoj zoni.

"Proširenje dimenzija Gradskog stadiona košta oko 15 miliona dinara, za pozorište smo prošle godine izdvojili oko 60 miliona dinara, za finansiranje putnih pravaca i komunalnog programa ulica još oko 40 miliona dinara. Sve ukupno smo za investicije dali 250 miliona dinara, ali smo, pored toga, vratili oko 290 miliona dinara starog duga", dodao je Kostić.

 

Grad je izvršio reprogram kredita čime je omogućeno da u 2019. i 2020. godini u budžetu bude višak likvidnih sredstava u iznosu od 200 miliona dinara, što će biti iskorišćeno za vraćanje dugovanja za Zdravstvenu ustanovu "Apoteka Vranje" i radove u mesnim zajednicama.

"U 2019. je mnogo bolja situacija sa prihodima u budžetu nego prethodnih godina. Polako izlazimo iz finansijske krize i ja očekujem da već u 2019. ostvarimo suficit u budžetu, po prvi put posle dužeg vremena", istakao je Kostić.

 

Većnik za budžet i finansije je dodao da Grad ima obavezu rešavanja "još nekoliko krupnih stvari".

"Kada rešimo zemljište u Industrijskoj zoni Bunuševac, za šta će nam biti potrebno 53 miliona dinara, i dug prema Republičkoj direkciji za robne rezerve za mazut u iznosu od 56 miliona dinara, onda će sredstva koja se slivaju u budžet biti trošena za ono što će se raditi u budućnosti, a ne na prethodna dugovanja", podvukao je Kostić.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

Pročitano 1842 puta
 
 

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs