Odštampajte ovu stranicu
subota, 02 mart 2019 22:29

Godina nova, praksa stara – Udruženjima društvenog i humanitarnog rada bliskih vlasti više novca nego lani

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(17 glasova)

 

Iako je Dejan IVANOVIĆ, član Gradskog veća za nacionalne manjine, etničke zajednice i nevladine organizacije, rekao da projekat Romskog centra za demokratiju (RCD) – kojim je ova organizacija civilnog društva konkurisala za (su)finansiranje programa i projekata udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada od javnog interesa u 2019. godini – nije dobio sredstva iz lokalnog budžeta zato što je RCD registrovan u opštini Bujanovac, a ne u Vranju, što je prema uslovima konkursa bilo neophodno, indikativno je da je novac po ovom konkursu inkasiralo udruženje čije je sedište u Beogradu, kao i jedno iz Novog Sada.

Pride je budžetska sredstva, i to u iznosu od pola miliona dinara, zavredeo Internacionalni konzorcijum za solidarnost (IKS), niško udruženje osnovano maja 2005. godine, koje je tek 7. decembra 2016. formiralo podkancelariju u Sime Pogačarevića 37, Vranje.

"Projekat RCD nije odbijen zato što je bio loš, nego samo zato što je udruženje registrovano na teritoriji opštine Bujanovac. Niko nije protiv projekta senzorne sobe, jer je ona namenjena deci sa posebnim potrebama. Lokalnoj samoupravi je baš to i prioritet", rekao je većnik Ivanović za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS).

 Za (su)finansiranje programa i projekata po ovom konkursu iz oblasti društvenog i humanitarnog rada od javnog interesa obezbeđeno je 10 miliona dinara, ali Ivanović ističe da, uprkos ustaljenom mišljenju, taj novac nije namenjen isključivo organizacijama civilnog društva.

"Veoma je širok spektar organizacija i udruženja koje mogu ravnopravno konkurisati za ova sredstva. U mom su resoru i udruženja osoba sa invaliditetom, i oblast socijale, zdravstvo, nevladine organizacije i udruženja romske nacionalnosti, zavičajna udruženja, kao i organizacija onkoloških pacijenata – sve to pokrivamo sa tih 10 miliona", istakao je Ivanović.

 

PROJEKTI DOBRI, PARA NEDOVOLJNO

On je dodao da je komisija bodovala sve prispele projekte i sačinila rang-listu, kao i da je dat rok od osam dana od dana njenog objavljivanja na eventualne primedbe udruženja na sastav te liste, ali da primedbi nije bilo. Nakon toga je predlog predočen Gradskom veću, koje je jednoglasno usvojilo predlog komisije.

Takođe, učesnici konkursa su imali pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri dana od dana objavljivanja liste. Mnogo ili malo vremena – relativno je.

"Oko 7.500.000 dinara, odnosno 75 odsto ukupnog budžeta konkursa opredeljeno je prvenstveno za organizacije i udruženja koja se bave osetljivim kategorijama našeg stanovništva. Gradsko veće ima i preporuku Vlade Republike Srbije da posebnu pažnju obrati upravo na ta udruženja", objasnio je Ivanović.

Član Gradskog veća rekao je da su svi projekti koji su prošli "dobri", ali da su platežne mogućnosti lokalne vlasti ograničene.

"Možda projekat od 200.000 zaslužuje pola miliona dinara, ali onoliko koliko smo imali, mi smo podelili", obrazložio je Ivanović.

Jedan od uslova za pravo na podnošenje prijave za (su)finansiranje je, kako je nevedeno u tekstu oglasa, "da je sedište udruženja na teritoriji Grada Vranja, čiji se programi i projekti realizuju na teritoriji Grada Vranja, kao i zavičajna udruženja i udruženja koja zastupaju interese Grada Vranja u Republici Srbiji".

Sve i da pomenuti dvojac organizacija svoje aktivnosti sprovede na teritoriji Grada Vranja, nesporno je da je Udruženje "Kvantum" u Agenciji za privredne registre (APR) registrovano na Novi Sad i ulicu Gazimestansku 10. Ono je (su)finansirano sa 125.000 dinara. Isto tako, Zavičajno udruženje Vranjanaca "Žuto cveće", koje je dobilo 700.000, vodi se na beogradsku opštinu Vračar.

U oglasu se navodi i da pravo prijavljivanja imaju samo ona udruženja "čije delovanje nije političke prirode", ali bi upravo ova stavka mogla biti diskutabilna. Naime, učestala je praksa da vladajuća partija na konkursima – bilo da su u pitanju mediji, kultura ili, evo primera, udruženja humanitarnog i društvenog rada – novcem daruje "svoje", te se ni poverenici Srpske napredne stranke (SNS) u vranjskoj čaršiji toga ne stide, niti pak kriju. Štaviše, sa ponosom neki ističu. Premda nisu oni patentirali ovaj vid finansiranja svog kadra, baš kao ni zapošljavanje po partijskoj knjižici; značajno su se u toj političkoj praksi uzdigli iznad svojih prethodnika.

 

KO ĆE KOME...

Jedno od njima bliskih udruženja svakako je Centar za unapređenje položaja mladih "Euros", čiji je zastupnik Slavko DOJČINOV, jedan od lidera Saveta za omladinu SNS-a u Vranju; "Euros" je dobio 800.000 dinara. Još jedan od argumenata koji idu u prilog tezi o udruženju osnovanom za potrebe partije i finansiranje "napredne" politike je datum osnivanja, 15. avgust 2016, što se poklapa sa promenom vlasti i smene socijalista u Vranju nakon četvrt veka.

Po APR-u, Dragana MILOJEVIĆ zastupnica je Udruženja za unapređenje položaja socijalno ugroženog stanovništva i nacionalnih manjina – Zaštitnik, koje je (su)finansirano sa 500.000 dinara. Ona je supruga Nenada Milojevića, predsednika Saveta sa socijalna pitanja SNS-a i jednog od najuticajnijih napredanjaka u hijerarhiji moći i odlučivanja u Vranju. Ova je organizacija još novijeg datuma, budući da je registrovana tek 28. septembra 2017, a izuzetno je brzo zadobila poverenje "svojih".

Romskom kulturnom centru (RKC) iz Vranjske Banje na konkursu je dodeljeno 240.000, a njegov prvi čovek, Zvezdan RAMIĆ, takođe je blizak SNS-u. Centar za društvene integracije (CDI) Anite STOJANOVIĆ, visokopozicionirane članice Saveta za informisanje vranjskih naprednjaka, čijim se preduzetničkim sklonostima i afinitetima ka pisanju i sprovođenju projektnih aktivnosti – raznih profila – portal KTJS već bavio, i ovog puta je dobio određeni deo kolača; pripalo mu je 150.000 dinara, iako taze organizacija, našla je svoje mesto pod suncem.

 

NAJVIŠE SLEPIMA I MENTALNO NEDOVOLJNO RAZVIJENIMA

Najveći novac pripao je Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Vranje, te Međuopštinskoj organizaciji Saveza slepih Srbije Vranje, po 1.490.000 dinara dobile su obe organizacije. Odmah ispod njih po visini novčanog iznosa sledi Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje sa 1.200.000.

Pored već pomenutih IKS-a i Zaštitnika, 500.000 dinara za svoje projektne aktivnosti dobio je Odbor za ljudska prava. Sa po 75.000 (su)finansirane su Organizacija vojnih rezervista, Bugarsko-srpski centar (BSC) i Centar za javno zagovaranje demokratije Vranje - CEDEM.

Udruženje "Eberest", Udruženje osoba sa invaliditetom svih kategorija "Justicija", Udruženje građana "Irida", Udruženje građana "Ćoška" Vranje, Udruženje ratnih veterena, Udruženje "Vaši najbolji prijatelji", Društvo onkoloških pacijenata Vranje, Udruženje "Pozitiv" i Društvo za cerebralnu i dečju paralizu "Sunce" Vranje – ukupno njih devet – iz budžeta Grada dobilo je po 100.000 dinara. Od gorepomenutih, u odnosu na ostale organizacije, "Ćoška" i "Vaši najbolji prijatelji" osnovane su najskorije; februara 2016, odnosno juna 2017. godine.

Humanitarno udruženje "Koce zauvek" dobilo je 130.000, a Udruženje "Govori glasno" 350.000 dinara. Iznos od 300.000 pripao je Udruženju multipla skleroze Pčinjskog okruga Vranje, a Udruženje osoba sa paraplegijom Vranje (su)finansirano je sa 400.000 dinara.

 

JAVNI ILI LIČNI INTERES?

Uporedimo li ovu i prethodnu godinu, a kroz prizmu javnog konkursa o kome je reč, videćemo da je budžet projektovan za 2019. veći nego 2018. godine. Lani je 8.300.000 dinara bilo opredeljeno za ove potrebe, dok je ove godine cifra dostigla 10.000.000.

Anita Stojanović i njen CDI je u odnosu na prošlogodišnji iznos od 100.000 dinara, ove godine dobila 50.000 više. Udruženje "Koce zauvek" je prošle godine dobilo 30.000 manje nego u tekućoj. IKS je sa 600.000 "pao" na pola miliona.

Odboru za ljudska prava Suzane ANTIĆ-RISTIĆ takođe je 2018. bila berićetnija: umesto tadašnjih 650.000 pripalo mu je 500.000 dinara.

Od trojca udruženja – jednog iz "dijaspore" i dva bliska naprednjacima – "Žuto cveće" beleži neznatan pad: sa prošlogodišnjeg "miliončeta" na 700.000, dok su "Zaštitnik" i "Euros" od lokalne samouprave darivani sa 200.000, odnosno 150.000 dinara više nego u 2018. godini za projekte u oblasti društvenog i humanitarnog rada od javnog interesa.

RKC-u Zvezdana Ramića opredeljeno je 40.000 više nego prethodne godine, dok će novosadski "Kvantum" umesto 90.000, tekuće godine inkasirati 125.000. dinara. Udruženje multipla skleroze Pčinjskog okruga Vranje i "Sunce" dobili su koliko i prethodne godine.

Rast odobrenih sredstava vidljiv je i kod Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih i Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije Vranje, dok je Udruženje osoba sa paraplegijom u 2019. (su)finansirano sa 50.000 manje u odnosu na minulu godinu.

Ono što je primetno, to je svakako povećano poverenje vladajuće nomenklature u svoj kadar, stranački. Skoro sva udruženja i organizacije koja su pod prećutnom (?) kontrolom SNS-a beleže makar minimalan porast na bankovnim računima nakon raspodele novca iz budžeta za potrebe javnog interesa u oblasti humanitarnog i društvenog rada za 2019. godinu.

Ostali će se već nekako snaći.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 1967 puta
Dušan Pešić