ponedeljak, 03 maj 2021 10:44

Otac dva brata koji imaju poteškoće u razvoju: Korona odnosi živote, a za ljude s invaliditetom to je još veći problem

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(8 glasova)


Ivan (43) i Aleksandar (39) Stamenković, dva brata iz Vranja, boluju od spastične parapareze, bolesti zbog koje su od adolescentske dobi u invalidskim kolicima a koju karakteriše spastično, odnosno otežano ili onemogućeno hodanje, kada mozak nema kontrolu nad nogama. Njihov otac, Radomir Stamenković, kaže da je njegovim sinovima sada, u doba pandemije, koronavirus napravio veliku pometnju i dodatno otežao ionako komplikovanu dnevnu rutinu; kao i da, pored problema sa kretanjem, virus utiče i na Aleksandrovu i Ivanovu psihu.

 

Za potrebe teksta razgovaramo sa Radomirom Stamenkovićem, Ivanovim i Aleksandrovim ocem, jer su, kako je istakao sagovornik portala Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS), porodično odlučili da, iz straha od zaraze, "stave tačku na kretanje i fizički kontakt njegovih sinova".

"Korona je napravila takvu pometnju da su mnoge zdrave porodice došle u tešku situaciju, a kamoli porodice kao što je naša. Virus utiče na njih i psihički. U prethodnih godinu dana, od početka pandemije, izlaze samo u dvorište naše kuće. Korona oduzima i moć i snagu, a dodatan problem je što Aleksandar i Ivan ne mogu da se kreću. Sama priča u porodici da je virus opasan ostavlja ozbiljan trag", započinje priču Radomir Stamenković.

 

Kako je Stamenković objasnio, u kući živi on sa suprugom, sin Aleksandar, kao i drugi sin Ivan sa dvoje dece – sinom (sedmi razred osnovne škole) i ćerkom (prvi razred srednje škole). Ivan se razveo od supruge, dok su deca, svojevoljno, ostala da žive s ocem.

"Ivan ima dvoje dece, veoma su disciplinovana i vezana za njega. Aleksandar nije oženjen i nema decu. Moja supruga i Ivanov sin i ćerka pomažu u kući. Inače, van kuće je veoma teško, naročito kad je počela korona i kad su mediji počeli da objavljuju da je to opasna stvar. Onda smo mi stavili tačku na kretanje. Ne znate kako je to kad svojoj deci ne možeš da priđeš dan ili dva, ni blizu, makar da ih samo zagrliš", objasnio je Stamenković poteškoće koje je njihovoj porodici doneo koronavirus.

 

Stamenković kaže da su se njegovi sinovi rodili kao zdrava deca, a da je tek u srednjoškolskom periodu kod njih primećena bolest koja im je onemogućila hodanje – spastična parapareza – a koja je u istoj familiji kao dečja paraliza. Sve je učinio da izleči svoje sinove, i on i supruga.

 

Prema njegovim rečima, od načelnika Klinike za neurologiju Vojnomedicinske akademije (VMA), Ranka Raičevića, pre osam godina dobio je informaciju koja ga je razočarala ali ne i pokolebala da nastavi da se bori za svoju decu.

"Načelnik VMA Raičević rekao je da odumiru Ivanove i Aleksandrove nervne ćelije i da za to nema leka. Tako da smo se pomirili i počeli da živimo s tim, prihvatili smo realnost kakva ona jeste", rekao je Stamenković.

 

Porodična kuća je prilagođena kretanju Aleksandra i Ivana; Radomir je time želeo da im olakša svakodnevno funkcionisanje. Koronavirus, kako je objasnio sagovornik portala KTJS, njegovim sinovima, koji već imaju određeni hendikep, mogao bi da napravi "katastrofu".

Njih svojica su željni izlaska i interakcije s ljudima, ali su takođe svesni dodatnog problema koji bi nastao ako bi se desilo da se zaraze koronavirusom. Radomir ih, kako je istakao, ohrabruje da ne brinu jer su, maltene, u potpunoj izolaciji; a ukoliko bi se desila neka prehlada ili kakav drugi manji zdravstveni problem, doktori za kućnu negu bi ih pregledali.

 

Očinski ih savetuje da, ako izlaze, stave masku, prošetaju do cenra i vrate se, baš kao i da, ako sa nekim zastanu da porazgovaraju, moraju da budu na rastojanju.

"Takvu osobu, u kolicima, odvesti u bolnicu na lečenje, gde ne može sama da ode u toalet niti da bilo šta drugo uradi, ekstremno je rizično. Uvek se javljaju pitanja da li će korona da prođe ili šta će se desiti ako se zarazimo. Kad izađem u grad, nosim masku, dezinfikujem se, skinem tu 'kontaminiranu' odeću pre kontakta s njima", objašnjava Stamenković.

 

Dosta prijatelja porodice Stamenković ovih dana je izrazilo želju da posete Aleksandra i Ivana.

"Svakome kažem 'molim te, nemoj da dolaziš!'. Ti koronu ne možeš da sprečiš, to je nevidljiva stvar koja se prenosi sa čoveka na čoveka. I unucima svojim govorim da se paze, prvenstveno da bi njih dvojicu zaštitili. Korona odnosi ljudske živote, a za ljude sa invaliditetom to je još veći problem", kazao je Stamenković.

 

Sagovornik portala KTJS istakao je da koronavirus ostavlja psihičke tragove na ljude, povećava se nervoza a prisutan je i permanentan strah šta učiniti ako se zarazimo virusom.

"Aleksandar je pre nekoliko meseci dobio temperaturu. Nisam smeo da čekam. Vodio sam ga u kovid bolnicu gde su ga testirali. Nije bio pozitivan. To je bila mala prehlada, zahvatila je samo grlo, srećom", rekao je Stamenković.

 

Dodao je da mu ljudi koji ga sreću na ulici odaju priznanje i čestitaju jer živi sa problemom svojih sinova. Baš kao i Radomirova supruga i unuci, svi se uspešno bore sa invaliditetom njihovih ukućana.

"Pa to je sudbina. Nema leka. Šta da radiš? Živiš s tim", poručio je Radomir Stamenković, ohrabrivši time sve ljude koji se bore sa invaliditetom bilo koje vrste.

 

 

Ovaj tekst urađen je u okviru projekta "Marginalizovane grupe u Bujanovcu pod udarom 'nevidljivog neprijatelja'", podržanog od strane Opštine Bujanovac

 

Pročitano 1239 puta
Dušan Pešić

Dušan Pešić (Vranje, 1992) je profesionalni novinar od januara 2016. godine.

 

Radio je u novinama "Vranjske" i na istoimenom portalu (www.vranjske.co.rs), u periodu od januara 2016. do decembra 2017. godine.

 

Od marta 2018. radi za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (www.ktjs.rs).

 

Autor je publikacije "Uvek vas posmatramo", Koalicije za transparentnost juga Srbije, u saradnji sa Romskim centrom za demokratiju iz Bujanovca i Olof Palme International Center, 2017. godine.

 

Koautor je na projektu "Istraži, pokaži, raspravi: novinarsko istraživanje ugrožavanja životne okoline u lokalnim zajednicama", u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), 2017. godine.

 

Apsolvent je Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, na Departmanu za novinarstvo.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 
 

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs